Bacolod City is the capital of Negros Occidental, a province in the Western Visayas region in the Philippines. It prides itself as one of the best travel destinations in the Philippines. It is the largest highly urbanized city in the province and as such enjoys a good number of tourists arrivals all year round.
Known to the locals as "The City of Smiles". It is a city of friendly people and good food.
Food is the main attraction of Bacolod City, and Manokan Country, a food center that serves only the region's famous inasal or grilled chicken.There are a few places in Bacolod where you should try eating when you visit the place.
- Manokan Country
Manokan country is the home for the famous chiken inasal and the humble inspiration to the major chicken inasal food chains.Rows of food stalls are found at the downtown area near Bacolod Plaza at Reclamation Area. This is the best place to eat at very affordable price because nothing on the menu is worth more than hundred pesos.
The Manokan Country, a food center that serves only the regions famous inasal here is guaranteed tastier than in most other places. Aside from usual paa (leg), pecho (breast), pakpak (wings), baticolon (gizzard), atay (liver), you can also order tinae (intestines), isol (chicken's rear end), and similar very interesting choices that locals swear by.
Every stall owner has his or her own unique 'secret recipe' but the basic ingredients are:
- any part of chicken, but the best parts are the thigh and breast
- garlic
- ginger
- brown sugar
- vinegar(coconut variety)
- calamansi
- rock salt
Inasal which means "cooked over fire". This is a local version of pork or chicken barbecue. It is cooked with red achuette or annatto seeds giving it a reddish color and brushed on oil and cooked over the fire. It's cheap and affordable as well as delicious. Also Ilongos put on on herbs and spices that made their inasal special.
INTERVIEW 1:
Mrs. Melanie Montoya, Wife of the president of Manokan Country |
Ano ang ginapabugal nga produkto sa inyo nga syudad sang Bacolod City?
" Chicken inasal ah! "
Nga.a Chicken inasal?
" Ti kay saboroso guid ini kag lain guid ang timpla sang taga Manokan Country, kag ano na siya ....Kag indi siya ....ano gane damu siya.... Ano gane ang natural nga sabor? "
"Wala bala preservatives hao."
" Ang mga ingredients ni yah sa amon manok ...natural, mga calamansi, luy.a mga ahos...kag ang amon nga langgaw nga ginagamit natural guid yah."
Ti affordable man ang mga presyo diri?
Ang amu ni nga produkto nag click man sa mga tawo nga diri gaistar?
" Oo eh kay nga.a well known ang Bacolod sa Chicken Inasal."
Sin.o ang nag discover sang Chicken inasdal?
" Wala ko kabalo..pero may history ara sa libro pero nalimtam ko na.."
Sin.o ang nag influence sa inyo nga magbaligya sang sini nga produkto?
" Ang bana ko kay taga diri guid na siya sang gamay siya diri guid ni siya galagaw lagaw sa manokan. "
Ano nga mga feedbacks nga mga nabatian niyo sa nakatilaw sang inyo nga produkto?
" Aaaah ang mga nakitalaw sang inasal namon gabalik balik guid na sila sa amon. Kung makakaon sila namit guid ang sabor. "
OTHER PHOTOS:
INTERVIEW 2:
"Ano ang mahambal mo sang nakatilaw ka sang chicken inasal?"
- "Nang namit gid kag gasalupsop gid ang sabor sa unod sang manok kag ang timpla mabal-an mo gid nga wala preservatives nga gina butang. Natural gid ang sabor ya."
"Ika pila ka na di ka kaon sa Manokan Country?"
- "Indi ko na maisip kung kapila na ka kaon kay kung maka pa Bacolod kami ga hapit gid kami di kag kung ara pa gid sila ni mama kag kung may extra nga kwarta eh. Mag- abot pa gid amun mga parinte halin sa iban nga lugar ukon mag bakasyon diri sila sa Bacolod diri gid kami dayun gatingub kaon."
.
WRITTEN BY: ARLYN ROMA
No comments:
Post a Comment